Hornborgasjön

Tranor i motljus, Hornborgasjön

Tranor i motljus, Hornborgasjön

Klockan 04.00 ringde klockan, en knapp halvtimme senare satt vi i bilen på väg mot Hornborgasjön och tran-premiär för min del. Trots att jag är uppvuxen mindre än 10 mil från Hornborgasjön har jag aldrig varit där, något som min sambo nu sett till att ändra på. Jag har sett tranor på annat håll men aldrig själva trandansen. Väl där drog vi på oss mössa och vantar, tog kamera och stativ under armen och gick de 25 metrarna till utsiktsplatsen. Magnus från Uganda-resan var också där, vi hejade på varandra och pratade lite medan vi väntade på att solen skulle gå upp och tranorna komma flygande. Det var rätt kallt och blåste så även solens första strålar värmde gott. 

Tyvärr har årets trandans blivit försenad på grund av vädret, det har varit för kallt och blåsigt även för tranorna som istället har väntat i norra Tyskland. 2012 räknades som mest 26000 tranor på en dag, kvällen innan vi åkte upp var de inte ens 2000 vilket gjorde att det förmodligen var lika många sångsvanar som tranor ute på fältet. Då och då kom en trana eller tre flygande, gjorde en lov runt ekarna och landade. Några grågäss gick runt och betade nedanför oss men även de var minst 50m bort så det var lönlöst att försöka ta några närbilder. Mest blev det bilder som den bifogade, tranor eller svanar i motljus.

När solen stigit lite högre på himlen packade vi ihop och åkte bort till Naturrum Trandansen för att förhoppningsvis komma lite närmare. Samma sak där, mest svanar och gäss med en och annan trana. Några få tranor försökte locka till sig uppmärksamhet genom att flaxa med vingarna eller hoppa lite, det verkade inte som om det gav så bra resultat. Framåt halv nio bestämde vi oss för att det räckte och satte oss i bilen igen.

This entry was posted in Sverige.